Estas en: Valencià www.ateneumusical.org Ateneu Musical www.ateneumusical.org Noticies www.ateneumusical.org L’espectacle ‘Botifarra a Banda’ marca un hite al Teular

L’espectacle ‘Botifarra a Banda’ marca un hite al Teular

Comparteix-ho al Facebook Compartir al Facebook

 L’Ateneu Musical convertix el Concert de Fira en un tribut a la música tradicional valenciana i aconseguix un èxit de públic sense precedents


Amb vítols a la Mare de Déu del Miracle, a la terra i a la feina dels llauradors, Pep Gimeno ‘Botifarra’ va acabar la interpretació de “La Granaïna del Tio Palero”, segon bis d’un concert de Fira de l’Ateneu Musical que marca un hite al Centre Cultural El Teular. L’auditori d’empeus va agraïr amb un llarg aplaudiment la tasca del cantaor de Xàtiva, protagonista amb les seues postisses d’un autèntic espectacle carregat d’humor i bona música.


Va ser el dissabte 25 d’octubre en un recital que es va prolongar durant més de dues hores i que va comptar amb la col·laboració de La Xafigà de Muro, la rondalla de La Costera i el cantant i violinista àrab Ahmed Touzani. La principal protagonista va ser però la tradició de les comarques valencianes: la riquesa dialectal, la música popular i les dites i romanços transmesos generació rere generació, el que va encisar al mig miler llarg d’espectadors que ompliren l’edifici.


“El casamiento de Maria La Xapa” va ser un dels moments més divertits de la nit, una lletra escrita en una barreja de castellà i valencià. Va continuar l’actuació amb el “Dotze i u de la tia Rosario”, les “Jotes de quintos i de roda” i “El Romanç de les dones que juguen al burro”. “El cant de batre de sella” va barrejar els sons aràbigs amb la música valenciana, tot i recordant el passat musulmà de les nostres terres i el bell ofici de llaurador.


L’actuació va continuar entre acudits i anècdotes rescatades de l’oblit amb “L’u d’Aielo”, la “Jota de Xàtiva” en una moderna versió reivindicativa de la llenya, i el “Romanç de Senyera”, al que conta la història de la crescuda del riu d’Albaida i les seues conseqüències a esta població. Especialment emotiu va ser el minuciós repàs al refraner popular sobre tots els mesos del calendari. Des de ‘gener, mes malfaener; per gener tanca la porta i encen el braser…’ fins a ‘per desembre dones gelaes i sopes escaldaes; per Nadal capa no cal…’. No se’n va deixar cap.


També va haver moments per a la tristesa amb “Els vetlatoris”, i és que, com va dir Gimeno, “els valencians som tan cantaors som tan cantaors que cantem fins a la mort”. La cançó, recuperada gràcies a un testimoni oral, li se cantava als xiquets i xiquetes que morien de ben menuts. Els monòlegs de Pep Gimeno no van deixar a ningú indiferent, amb constants referències a les xarrades dels majors: “la naraja nace verde y el tiempo le da color, pero el que nace gilipollas no lo madura ni Dios”. També va repassar els gentilicis, personatges populars i malnoms de molts coneguts de les Comarques Centrals.


Pep Gimeno ha investigat durant 35 anys les històries de persones i pobles, entrevistant a persones majors. Es va convertir així en dipositari d’una part important de la cultura oral en vies d’extinció. que ara utilitza per a fer riure i emocionar i fer viure moments especials amb el ric patrimoni cultural valencià que ha estat en risg d’oblit. L’espectacle ‘Botifarra a Banda’ apropa tot el seu treball als pobles gràcies als arranjaments elaborats per Ramón Lorente i Néstor Mont.


La “Malaguenya de Barxeta”, (que ‘cantava la tia Emilieta’), l’”Havanera del Mareny” i “La Sandinga” de Xixona van posar el colofó a una funció a la que l’Ateneu Musical, baix la batuta del mestre Ramon Garcia i Soler va aconseguir emocionar com mai al públic. La personalitat i el carisma de Pep Gimeno va deixar el llistó molt alt.


La gala va ser posible gràcies al patrocini de l’Ajuntament de Cocentaina, a través de la Regidoria de Fira. El president de l’entitat, Franjo Reig, va agraïr la massiva resposta de Cocentaina a la cita i va convidar als seguidors a fer-se socis de l’Ateneu. “La quota és mínima i, per a nosaltres, representa molt saber que esteu al nostre costat”, va dir.


 


Sergi Castillo 

Galeria d'Imatges

Calendari d'events

<<mayo de 2024>>
lunmarmiéjueviesábdom
29301

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

12
3456789

Accés a la Intranet

www.ateneumusical.org Usuari:
www.ateneumusical.org
www.ateneumusical.org Password:
www.ateneumusical.org Login
www.ateneumusical.org

Ateneu Musical

Ateneu Musical Contesta